Mer om namnservrar och varför det är så viktigt med bra dns

Så vad är då en namnserver?

Det har något med domäner att göra har jag hört.

Förenklat kan man säga att det är en namnservers uppgift att se till att internet fungerar som det är tänkt. Du har din hemsida på www.ertdomännamn.se men den adressen behöver omvandlas till ett ipnummer som datorn kan prata med. Man kan säga att det är som en telefonbok över namn och adresser där man kan hitta förknippade nummer och således kontakta adresserna.

Så hur fungerar dns systemet?

Låt oss säga att du öppnar en webbläsare och knappar in www.vårtdomännamn.se och trycker på enter. Då måste din dator få fatt i ipadressen för det värdnamnet. Din dator börjar med att kontakta en namnserver som oftast står hos din internetleverantör och frågar efter "www.vårtdomännamn.se" den namnservern som tillåter dig att göra en rekursiv uppslagning ut mot internet. Din internetleverantörs namnserver börjar med att kolla i sin lokala cache fil.

Är det någon annan av deras kunder som försökt översätta samma namn inom X antal sekunder (där X är antalet sekunder som andra namnservrar får behålla en kopia på svaret, kallat TTL, en inställning du gör i din domäns zon). Men det var dessvärre ingen som hade frågat efter det namnet tidigare så namnservern behöver nu gå ut och ta reda på det åt dig.

I dns värden vänder vi på värdnamnet och börjar således bakifrån. se.vårtdomännamn.www alltså. Nu när vi har namet i den formen blir det mycket lättare för namnservern att ta reda på ipnumret. Den börjar med att kontakta .se och fråga efter vårtdomännamn.se, om det är någon som vet så måste det ju vara den zonen som innehåller alla .se domännamn.

Och det vet ju givetvis .se att svaret finns hos ns1.lopdns.se och ns2.lopdns.se namnservrarna. Då kan din internetleverantörs namnserver göra en ny anslutning mot ns1.lopdns.se och fråga efter www.vårtdomännamn.se. Tyvärr fick den inget svar från ns1.lopdns.se, men då kan den fortsätta mot ns2.lopdns.se där den fick svaret att www.vårtdomännamn.se finns på ipnummer 127.0.0.4.

Nu när din internetleverantörs namnserver har fått ett ipnummer som svar kan den skicka det vidare till din dator och behålla svaret i cachen i TTL antal sekunder. Din webbläsare kan nu ansluta till ipadressen som förhoppningsvis innehas av en webbserver och begära innehållet på hemsidan.

Så varför du ska tänka mer på dns?

Även om du själv har en bra infrastruktur med failover webbservrar, sekundära mailservrar som lagrar mailen åt dig när den primära servern är nere så hjälper inte det om dina namnservrar försvinner från internet.

Bland det värsta som kan drabba oss internetföretag är när namnservertjänsterna är otillgängliga, det innebär nämligen att ingen kan komma åt din hemsida, ingen kan skicka mail till dig och du kan förmodligen inte skicka ut mail heller.